Vi maler sammen hver for sig

pio-akvarel.dk, akvarel, Annelise Pio,
Islands Brygge II, akvarel, grafit og tusch

Så er det endeligt meldt ud. Vi kommer ikke til at male sammen på vores hold her i foråret. Jeg havde håbet på 4 gange i april, men vi må vente til efteråret, hvor alle hold vil blive startet op som vi plejer fra 21. og 22. september. Nogle af jer vil sikkert ses som hold eller i mindre grupper hen over sommeren … og husk nu skitsebogen på sommerens udflugter.

Da jeg ikke har haft nogle at male med, har jeg malet en del alene herhjemme. Der har også været nogle udstillinger at male op til. Men alt er pt. aflyst eller udskudt, så nu har jeg i stedet lagt en udstilling på min hjemmeside, hvor I er mere end velkommen til at komme forbi og lade jer inspirere.

Udstilling

Udstilling online. Det er bedst at se kunstværker i virkeligheden, men sådan er verden ikke lige nu, hvor udstilling efter udstilling bliver aflyst. Så nu lægger vi en hel udstilling op for alle dem, der vil ville være kommet til en fernisering et eller andet sted i det danske land for at se mine billeder, måske med køb for øje, måske bare for at se, hvad jeg har lavet siden sidst. I skal alle være så velkommen.

Klik på “Udstilling” i menuen, så kommer I til billederne.

Vi maler sammen hver for sig – Bølger

Så ville det have været vores sidste akvareluge. Nogle af os ville have spist frokost sammen i Kulturhuset,  og måske ville der andre steder have været hjemmebagt kage, og mens vi malede, ville vi have fortalt om vores rejseplaner for sommeren. Jeg ville have sagt, at nu skulle I huske jeres skitsebøger.

Sådan er det ikke, men jeg synes stadig I skal tage skitsebøgerne med jer, hvor end I kommer hen i sommerlandet.

Lena og jeg håber stadig på, at vi kan være med i en snarlig genåbning. Sker det, og vurderer vi, at alt kan foregå trygt, så har vi planlagt 4 gange i april. Samme tider og steder, som I kender. Vi krydser fingre.

Jeg synes stadig det er koldt, men når solen skinner er det forår. Sådan opfører jeg mig i alt fald. På fælleden er der fyldt med småfugle, og forleden så jeg en tårnfalk. Jeg har ikke malet den endnu. Jeg har heller ikke fået malet udsigten fra den store bakke. Når jeg kommer op på toppen kan jeg ellers godt bruge lidt tid til at stå stille og få pusten.

Ugens emne skal ikke være flere fugle eller udsigten, selv om det måske også kunne inspirere jer. Mit emne lige her og nu er bølger.

Vi skal en tur til Nordjylland og besøge børnebørn. Og deroppe skal man også ud at gå langs det store Vesterhav. Sidst vi var deroppe stormede det vildt og voldsomt, og farmoren fik våde sokker, da hun ikke kunne komme tæt nok for at fotografere bølgerne. Til stor morskab for Dan og børnebørnene. Billedet er først malet, da vi kom hjem … De ville sikkert også have fundet det morsomt at se mig holde på hat og briller og akvarelpapir, samtidig med at jeg skulle styre min pensel!

Hvis du synes bølger lyder svært, så har du fuldstændig ret, men man skal vel også have en udfordring ind imellem. Og det er så dejligt at gå langs vandet, man tænker så godt. Tør du?

Ellers må du kaste dig over en vadefugl på stranden.

At male sammen hver for sig

Fik I malet portrætter? Jeg har fået meget få tilbagemeldinger, så jeg har på fornemmelsen, at de fleste af jer måske maler blomster og fugle.  Det er i alt fald vigtigt, at holde penslerne i gang, så vi kan male sammen hver for sig.

Endnu en fugl til inspiration.  Og hvis det mere er blomster, så var jeg lidt inspireret i morges. Jeg ser morgensang hver morgen. Først var det ”Den Blå anemone”, og så håber jeg i sang med på ”Jeg plukker fjøjlsgræs og ridderspore, jeg plukker mandstro og jomfrusko …” Jeg mener ikke, at det kan være mange af jer, der ikke har været med til at male mandstro.

Men jeg havde allerede udset mig ugens tema til at være

At rejse med sin pensel

Det kan vi ikke lige nu, men det er stadig tilladt at drømme sig til, og det har jeg i alt fald behov for ind imellem, til Toscana og Lucca, Irland eller det turkisblå vand i den tyrkiske skærgård.  Det kan gøres fra skitsebogen eller fotos, egne eller fra nettet.  Lige nu sidder jeg  i solen på terrassen på vores lille hotel i Lucca, med min akvarel og noget koldt at drikke, mens Peter og Lis snakker i baggrunden om ikke at få for mange detaljer med. Og om lidt blander jeg mig.

En dag åbner alt op igen, og så har jeg diverse rejsearrangørers ord på, at det kan gå hurtigt. Og så vil I høre nærmere.

Men først tænker vi selvfølgelig på, hvilke muligheder,  der er for vores hold på Bryggen og i Hørsholm. Lena gør alt, hvad hun kan for at være på forkant til den dag, vi får lov til at starte. Lige nu håber vi på april.

Jeg savner mine kursister rigtig meget.

Portrætter

Portræt

Kære alle sammen

Efter nogle dage med uendelig trist vejr, skinnede solen pludselig igen. Men inden vi nåede så langt, havde jeg bestemt mig til, at det var nu, i det kedelige og triste vejr, jeg skulle male portrættet af vores seneste barnebarn, Marlo.  Han kom til verden 22. december og er lige så sød og alt det andet, bedstemødre fortæller om deres yndige børnebørn. Jeg ved at mange af jer også har små i familien, nogle endda som oldebørn, som I fra tid til anden kaster jer over at male. Det er nu, inden foråret lokker jeg udenfor til andre motiver, nu at I skal male portrætter. Giv jer god tid, og er der noget der driller, så ved jeg, at mange af jer har min bog om portrætter, så der kan en del spørgsmål besvares.

Corona – øvelse

Det har været en fantastisk flot weekend, og jeg håber i har nydt den og samlet ideer til akvarelpenslerne. Vi har været på Fælleden og se på den frosne sø, hvor folk i hobetal løber på skøjter. Jeg ved ikke om de må …  og hvor solen kaster fine skygger af de mange gående. Men her er stadig god plads og store sletter. Den store bakke med den fine udsigt er også i dag fyldt med folk på toppen. Jeg gider kun  gå derop på hverdage, når der ikke er så mange. Der er også sol nok til at sidde på en bænk og nyde det. På Fælleden er der fyldt med  småfugle, især rødkælke og forleden så vi et større antal sjaggere.  Og så er der manden der cykler tur med sin slagfalk.  Men mest fantastik var Dragør her i weekenden. Havnen er lukket af is, og de formationer, det danner, er fantastiske. Det ser man ikke hvert år.
Ugens emne er IS I HAVNEN.
Men man kan jo også lige få malet lidt flere vintertræer.
Lige om et øjeblik er det overstået. De har lovet op til 10 gader i næste weekend.

Bygninger i landskabet

Så er en ny corona lukket uge begyndt.  Udenfor fyger sneen, men om lidt vil jeg alligevel snige mig ned efter nogle få nødvendigheder i Netto, hvor jeg ikke tror mange andre har lyst til at komme i denne kulde. Ellers køber vi mad på nettet … det er ganske nemt.

Ugen emne er bygninger i landskabet.  

Jeg går stadig lange ture hver dag, og i går var det så bidende koldt ude på Eremitagesletten og jeg var flere timer om at få varmen, da vi kom hjem. Så jeg har snydt … jeg tog ikke vanterne af og tegnede på stedet, men efter et foto her til morgen inde i varmen.  Nu må I godt grine af mig. I øvrigt er vores spisebord slået ud for tiden, så jeg kan male på det meste og Dan kan få et lille hjørne til når han arbejder hjemme. Dan har fået arbejde. Det er selvfølgelig godt, men også lidt mærkeligt, at han ikke er her hele tide. Bag skitsen ligger en ældre akvarel, som jeg har malet for år tilbage (jeg tror nok jeg ved lejlighed maler en ny). Slottet har altid stået for mig som noget eventyrligt, og jeg har aldrig opnået at komme indenfor. Den første akvarel er malet fra en skitse fra en sejlads op ad Øresund, lige der hvor man netop kan se slottet mellem to træer. I den sidste tid har jeg tænkt at jeg måtte ud og se, tegne/male det fra den anden side. Men så har jeg jo hørt om det trafikkaos, der skulle være i og omkring Dyrehaven. Også set alle de umulige parkeringer nede ved Strandvejen. Men vi fandt en mindre kendt parkeringsplads. Vi kørte senere mod Rådvad. Det kan ikke anbefales i weekenden.

Tips: Taget, Veridian, det tørre græs og den frosne jord mellem den hvide sne, er Burnt Sienna og skyggerne er Moonglove eller en anden violet. De små mennesker i landskabet er ikke i øjenhøjde, da vi går op ad en lang bakke mod slottet. Vi kommer fra stien nede fra Fortunen. Til det meste har jeg malet med min pointede tip. Den er god til det løse, græs, træer og skygger.

Mangler i flere udfordringer, så er jeg selv lige gået i gang med et helt ark med bølger … det er ikke helt nemt.

Må i male mange akvareller

Fugle

Lyset er ved at vende tilbage, selv om det stadig er hundekoldt. Håber I har det godt og kan holde varmen.  Herinde på Islands Brygge er livet lidt ensomt, der mangler ligesom kontakt til andre mennesker, der er ingen akvarelhold at lege med, mailen kommer næsten kun op med reklamer for noget man ikke har brug for, og telefonen kimer ikke. Kender I det? Nå så må man jo fylde dagene med noget andet. Så jeg går lange ture, og det skulle jeg hilse og sige, at det gør alle andre københavnere også. I weekenden kan man næsten ikke komme til langs havnen.  Den malede rødben her er fra en tur til Dragør i sidste uge på det lave vand langs nordre mole. Tæt på var der lange istapper. Den lille fugl fik mig til at tænke, at jeg skulle male en længere serie af de fugle jeg møder på min vej, og den ide er her givet videre til jer. Det er så dejligt at sidde inde i varmen senere med sin akvarel og male efter enten sin skitse eller et foto. Nogle fugle kan jo kun fotograferes på lang afstand, men så må man jo søge hjælp på nettet. Her i weekenden har vi været i Helsingør, en tur langs stranden og bagefter en herlig tur rundt om Kronborg. Her var der svaner i voldgraven. Vi kunne selvfølgelig ikke komme ind, men det gjorde ikke noget, for på min nethinde står stadig de mange skitser herfra, som jeg tegnede sammen med nogle af jer.

God malelyst

Ud og gå med skitsebogen

Lige nu burde jeg sidde nede i kulturhuset og male … Der er meget tomt dernede, ved jeg fra mine mange vandreture her på Bryggen. Så i stedet sidder jeg hjemme og maler en skitse fra i går. Min daglige vandretur gik i går gennem Fælleden, herfra skitsen og videre mod DR byen, og her fandt jeg også nogle gode motiver. Vejret var som i dag klart og solrigt, så med vanter pandebånd og varme støvler, var det dejligt … Jeg tænker at de fleste af jer også går meget, så hvorfor ikke tage skitsebogen med. Jeg ved godt, at det er koldt, så jeg foreslår at i først sætter akvarel på, når i kommer hjem. Frostvejr og vand er vist en dårlig kombination. Men til gengæld vil i sikkert få erfaring i at tegne hurtigt, så I ikke får alt for kolde og stive fingre (og det giver altid de bedste resultater, så det er en rigtig god øvelse). Jeg bruger vanter med frie fingre. Og synes i øvrigt, det er bedst at stå op når jeg skitserer.

Jeg mødte også en herlig fed rødkælk og de yndigste små gråspurve, der pipper så forårsagtigt i hækken. Begge ville have været tæt nok på til en lille skitse, hvis man ikke er færdig med at male fugle. Ellers tænker jeg at ugens emne kunne være nøgne træer. Træstammer og grene ser fantastiske ud lige nu. Især hvis vintersolen falder på dem. Her vil et foto også være godt at male efter derhjemme.

Klokken er 10, og om et øjeblik vil jeg begynde at tænke på morgenmad. Selv om jeg har været tidligt oppe, så kan akvarel godt få en til at glemme tiden. Der ligger et fint, det kunne også males, granatæble på køkkenbordet, der skal myrdes, så jeg håber at slippe fra det uden alt for megen rengøring bagefter. Min øvelse er ikke så stor, og det gav et frygteligt griseri sidst.

Dem af jeg som bor her i nærheden vil jeg anbefale Fælleden som et herligt skitse/gå tur sted, men langs havnen er der også godt. Hverdage er bedst.  Er man godt påklædt kan man også sidde flere steder i læ, og hvis der er lidt sol … så er vores lille havn lidt syd for brygge broen godt og der er også flere gode muligheder ved Kulturhuset. Husk at kigge efter mig, når i går tur.

På med vanten og ud med skitsebogen

PS. Tak for mails. Jeg bliver så glad, når rigtige mennesker skriver til mig, og ikke bare Tøjeksperten og Matas. Og hvis I synes jeg lyder energisk og effektiv, så kan jeg oplyse, at det sjældent varer så længe ad gangen … men den friske luft, lyset og akvarellen giver tilsammen ny energi.